Wat gaat de tijd toch ontzettend snel. Het is gewoon al drie jaar geleden dat Linda en ik voor het laatst showUp bezocht hebben. In drie jaar tijd is het redelijk veranderd. Het is een stukje groter geworden, er zijn nog meer leuke merken te vinden en daarnaast zijn er meer lezingen bij te wonen.
Voor degene die niet weten wat showUp is hier een korte omschrijving. Het is een vakbeurs die zich heeft ontwikkeld tot de ultieme inkoopbeurs voor woonaccessoires en cadeauartikelen. Naast de inkopers van diverse woon- en gift stores, webshops en vele andere winkels zijn ook de pers, stylisten en bloggers uitgenodigd om inspiratie op te doen!
En inspiratie kunnen we altijd wel gebruiken! Vandaar dat ik voor het eerst sinds drie jaar me weer eens inschreef om deze inspirerende beurs te bezoeken. In de aankondigingen kon ik al lezen dat er dit jaar interessante lezingen gegeven werden, waarvan er twee uitsprongen. Deze lezingen zijn helemaal gericht op de retailbusiness, toch kan je er zelf ook veel inspiratie voor andere doeleinden uithalen.
Ik bezocht de lezing van Jan Agelink van buro jantrendman en de lezing van Natasha Klootsema van Zin trendstudio. Hieronder een korte samenvatting van de belangrijkste trends die werden besproken.
Trend ‘De bewuste consument’:
De bewuste consument gaat een stukje verder dan het kopen van duurzame en/of biologische producten. Zij willen ook weten waar hun gekochte product vandaan komt. Je ziet het vaker in supermarkten, daar vertellen ze waar de tomaten of appels vandaan komen. Ook kledingmerken vertellen in welke fabriek de kleding geproduceerd wordt.
Merel Karhof speelt hier op in met haar bijzondere sjaals.
Windworks
Midden op de beursvloer van showUp troffen wij een kleine windmolen met een roze breiwerk. Normaal wordt buiten door de wind een strook gebreid. Deze gebreide strook wordt onder andere in sjaals getransformeerd door middel van vilten. Als finishing touch krijgt de sjaal een label met de datum waarop de sjaal gemaakt is en hoelang de wind erover gedaan heeft deze sjaal te breien. Iedere sjaal is weer anders, zo blijft jouw sjaal een limited edition.
Trend 'circulaire economie':
Circulaire economie betekent heel plat gezegd, het opnieuw gebruiken (hergebruiken) van grondstoffen. Zoals je misschien wel gehoord hebt zijn de grondstoffen in de wereld aan het opraken. Terwijl er steeds meer afgedankte producten gedumpt worden. Hierdoor komen er steeds meer bijzondere initiatieven om circulariteit in het bedrijfsleven in te bouwen. Wanneer jij bijvoorbeeld een t-shirt koopt, vol liefde draagt en wanneer het t-shirt niet meer bij je past in een kledingcontainer gooit, wordt jouw t-shirt een nieuw leven ingeblazen. De stof wordt gerecycled, in een nieuw kledingstuk verwerkt en opnieuw verkocht. Dit is natuurlijk een heel simpel voorbeeld. Ook in de bouw en zelfs in de catering wordt circulair ondernemen steeds meer een must.
De bijzondere vazen van Kinta zijn gemaakt van afvalproducten, een echt circulair product dus!
Kinta
Duurzaamheid in een modern jasje. Kinta produceert producten die tijdloos zijn en waarbij de zorg voor planeet en mensen voorop staat. Het merk is al 25 jaar bezig met verantwoord ondernemen! Niet alleen de producten worden lokaal (in Kenia en de Filipijnen) ontwikkeld en geproduceerd, maar ook de medewerkers worden eerlijk betaald. Een echte win-win-win situatie.
Tijdens showUp werden wij aangetrokken door prachtige vazen met een bijzonder verhaal. De vazen zijn namelijk gemaakt van 100% gerecycled materiaal. De kern van de vaas bevat een plastic fles die afgedankt is, de buitenkant is een mix van schelpen (restproduct Capiz uit de Filipijnen), papier en bij de donkere vaas hout. Doordat er stukjes schelp inzitten krijgt de vaas een glinsterend effect wat de vaas een luxe uitstraling geeft.
Trend 'Nieuwe' ambacht:
In een wereld waar alles langzaam aan digitaal lijkt te worden in er nog altijd de tegentrend 'ambacht'. Ambacht haalt alles aan wat de digitale wereld niet is. Producten worden vaak met de hand gemaakt, hierdoor is ieder product net anders. Vaak kan je ook zien hoe een product gemaakt wordt en zit er liefde en passie in verwerkt! Ook zie je dat DIY helemaal hot is, kijk alleen maar eens naar onze projecten die wij de afgelopen jaren gemaakt hebben :).
Toch komt er ook langzaam een nieuwe 'digitale' ambacht aan, denk eens aan 3D printen.
PAR heeft juist weer een ouderwetse techniek in de spotlight gebracht!
PAR (print-art-read)
Op de beurs zagen wij opeens diepblauw en roze prints hangen. Linda en ik werden echt naar die diepblauwe kleuren getrokken. Cyanotype is de methode waar deze prints mee gemaakt worden. Tegenwoordig maak je met 1 klik op je telefoon al een foto. Vroeger ging het proces iets langzamer, deze techniek is eigenlijk nog een voorloper van de fotografie met een 'camera'.
PAR ontwikkelde twee verschillende DIY kits: Cyanotype- en de Van Dyke kit. Beide kits zijn gemaakt om met uv-straling prints op papier te krijgen. De voorbeelden bij showUp bestaan voornamelijk uit prints met planten, maar je kan het ook proberen met een bos sleutels of door op een transparante sheet een foto te printen en deze op het papier te leggen. De mogelijkheden zijn dus eindeloos en omdat het met de hand gemaakt wordt, is ieder ontwerp one of a kind!
Hier worden wij wel warm van, oude technieken die opnieuw 'uitgevonden' worden!
Trend Soft sense / puurheid:
Op de bank met een dekentje is helemaal 'Hygge', je thuis even afsluiten van de snelle wereld in een veilige omgeving. Steeds vaker kiezen mensen ervoor om thuis even te ontladen en opnieuw op te laden. Cocooning is een van die termen, je hebt er misschien al vaker van gehoord. Ook alle zintuigen staan bij deze trend op scherp, maar dan op een hele zachte en softe manier, ASMR (Autonomous Sensory Meridian Response) laat je door middel van zacht praten, het grabbelen in een bakje vol kralen of het geluid van een make-up kwast over een microfoon helemaal ontspannen. Ik moet zeggen dat ik er zelf niet zoveel mee heb, maar Youtube staat er vol van!
Bij de trend van geborgenheid en thuis zijn, is een schoon huis erg belangrijk. Ontdek de kunst van schoonmaken met het Deense merk Humdakin.
Humdakin
Schoonmaken in combinatie met mooi design, dat is Humdakin. Het Deense merk uit Arhus is opgericht door Camilla Schram. Dit bijzondere merk is niet zomaar op de markt verschenen, vijf jaar ontwikkeling ging er aan vooraf. Maar nu staat er zeker een sterk merk op de markt met een range aan zachte schoonmaakmiddelen en prachtig textiel. Het textiel is gemaakt van biologisch katoen en geïnspireerd op het textiel van Camilla's oma en de technieken uit de jaren 50.
De schoonmaakmiddelen zijn voor iedereen vriendelijk en geïnspireerd op de Deense kust en bossen. Niet alleen dat! De producten bevatten zelfs ingrediënten uit de Deense natuur! Alle producten van Humdakin bevatten geen parabenen en kleurstoffen, zodat je ze veilig in je huis kunt gebruiken.
De producten zijn niet alleen duurzaam en biologisch. Ieder product ziet er prachtig uit, of het nu een handdoek of een fles afwasmiddel is. Je wil deze producten laten zien!